lekker handig

Tips woning huren.

Tips woning huren

Bij het huren van een woning komt veel kijken. Schakelt u KRACHT makelaars in, dan nemen wij u alle zorgen uit handen. Gaat u zelf aan de slag, dan zijn er veel zaken waar u op moet letten. Vaak is er maar weinig tijd bij de bezichtiging, dus is het belangrijk om met een kritische blik te kijken en om de juiste vragen te stellen. Hiermee kunt u achteraf teleurstellingen voorkomen. Wij delen op deze pagina graag een aantal belangrijke huurtips met u.

Tip#1

Huurtoeslag? Of u recht heeft op huurtoeslag is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Woont u alleen en bent u ouder dan 23 jaar, dan moet uw huur lager zijn dan € 710,68 per maand. Bovendien mag uw inkomen niet te hoog zijn. Niet hoger dan € 21.600. Meer informatie over huurtoeslag vindt u op de site van de Belastingdienst.

Tip #2

Ken u rechten m.b.t. borg en sleutelgeld. Vrijwel alle verhuurders vragen een borg. Dit is een soort garantie voor de verhuurder in het geval van een huurachterstand of dat de woning beschadigd wordt achtergelaten. Er zijn geen wettelijke regels m.b.t. de waarborgsom, maar rechters vinden een borg van maximaal 2 maanden over het algemeen toelaatbaar. Sleutelgeld is niet toegestaan. Dit is een bedrag dat u moet betalen om de woning te mogen huren zonder dat daar iets tegenover staat. Bij ondertekening van een huurcontract worden ook vaak overnamekosten gevraagd en betaald. De verhuurder mag alleen overnamekosten vragen voor zgn. roerende zaken (niet aan het huis verbonden), zoals vloerbedekking en gordijnen.

Tip #3

Is de woning goed geïsoleerd? Kijk of de woning goed is geïsoleerd. Zijn de ramen bijvoorbeeld uitgerust met dubbel glas? Enkel glas is oncomfortabel en brengt ook hogere stookkosten met zich mee.

Tip #4

Controleer het hang- en sluitwerk. Elke woning moet zijn uitgerust met goed hang- en sluitwerk om inbrekers en andere ongenode gasten buiten te houden. Controleer deuren en ramen en vraag de verhuurder om maatregelen te nemen als het hang- en sluitwerk onvoldoende is. 

Tip #5 Controleer het sanitair en de CV installatie

Een goede huurwoning is comfortabel. Dat geldt ook voor het sanitair en vooral voor de Cv-ketel en een geiser. Slecht onderhouden apparatuur kan gevaarlijk zijn. Vraag aan de verhuurder naar de staat van de toestellen en of deze periodiek door een erkend installateur worden gecontroleerd. 


Tip #6 Zelf klussen: vraag korting

Kunt u de huurwoning direct betrekken, of moet u zelf eerst gaan klussen, zoals schilderen, wandjes plaatsen, vloeren leggen, etc.? In dat laatste geval kunt u wellicht korting bedingen op de huur voor de eerste maanden. Maak ook goede afspraken hoe u bij het einde van de huur de woning weer op dient te leveren. 


Tip #7 Controleer de technische installatie

Vraag naar de status van de technische installatie. Zijn er voldoende groepen en is de installatie niet verouderd? 


Tip #8 Verken de buurt

Heeft u interesse in een specifieke huurwoning, maar kent u de buurt (nog) niet goed? Bezoek de buurt dan op verschillende dagen en tijden en knoop een gesprekje aan met bewoners. Er zijn ook veel websites waar informatie over specifieke buurten is op te vragen. Hierdoor krijgt u een goed beeld van de betreffende buurt en komt u er snel achter of deze voldoet aan uw wensen en eisen. 


Tip #9 Informeer naar de servicekosten

Naast de huur kan de verhuurder ook servicekosten in rekening brengen. In de servicekosten kunnen allerlei kosten zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld kosten voor water, gas en licht, maar ook schoonmaakkosten en kosten voor een tuinman. Vraag naar de servicekosten voordat u het huurcontract tekent. 


Tip #10 Maak foto’s bij de check-in

Op de dag dat de huur ingaat vindt er een bezichtiging plaats om de woning aan u op te leveren. Maak foto’s, zodat u altijd aan kunt tonen hoe de originele status was. Noteer ook de meterstanden en de eventuele inventaris. Laat dit door de verhuurder ondertekenen. Bewaar dit papier goed. 


Tip #11

Ook zonder zorgen huren? Schakel KRACHT makelaars in en wij ondersteunen u van a-tot-z bij het vinden van uw ideale huurwoning.

Meer informatie

* Hoewel de informatie op deze pagina’s met de groots mogelijke zorg samengesteld, aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid voor onvolledige en/of incorrecte informatie.